Güvenli Bağlanma Nedir?
Günümüzde bu bağlanma meseleleri başta anneler olmak üzere, ilişkilerdeki problemlerde de dile gelir oldu. Peki nedir güvenli bağlanma-güvenli bağlanmak?
Bu konunun asıl uzmanı Bowlby şöyle tanımlamış’’ belirli bir figüre karşı stresli durumlarda yakınlık arama ve sürdürme eğilimi tarafından oluşturulmuş sürekli duygusal bağ’’.. buradaki en önemli nokta stresli durumlarda yakınlık arama ve sürdürme eğilimi.. nedir bu? Çocukla ilişkimizde o iyi uyumlu sakin iken herşey süper ve iyi giderken, çocuk huzursuz olduğunda ya da olumsuz davrandığında benim anne olarak baba olarak ya da bakım veren olarak arada bir patlamalarımı, bağırmalarımı, fiziksel ve psikolojik istismar etmemi kendime hak görüyorsam bu güvenli bağlanma olmaz. Duygusunu kontrol edemeyen bakım veren çocuğa güvenli bir barınak oluşturamaz. Çocukların sakinleşme becerisi 12 yaşa kadar tam olarak edinilmez. Bu nedenle ebeveyn olan bizler aslında bilmeliyiz ki çocukların bize en çok zor zamanlarında duygularını regüle edemediklerinde ihtiyaçları vardır.
Bağlanmanın 4 temel özelliği vardır. Bunlar olmazsa olmazdır.
1. Yakınlığın sürdürülmesi: bir bebek düşünün annesinin yakınında olması, tensel temas kurması, fiziksel ve duygusal olarak bir arada bulunması olmazsa olmazdır.
2. Güvenli barınak: tehlike ve korku anlarında bağlandığımız kişiye sığınabilmeliyiz. Burda bakım veren kişi bazen bu gibi durumlarda kapsayıcı olamayabiliyor. Ya da kendinden emin olmayan ebeveynler, tutarsız ebeveynler olabiliyor. Çocuk için barınak var evet ama çatısı delik oluyor böyle olduğunda.
3. Güvenli liman: gemileri düşünün limandan kalkar uzaklaşır, deniz fenerleri limanların yerlerini onlara gösterir. İstedikleri zaman gemiler geri dönebilirler. Çocuklarda bağımsızlaşmak için uzaklaşmak isteyebilir, keşfetmek isteyebilir. Ebeveyn buna ne kadar izin verebiliyor ya da çocuk gidip döndükten sonra yerinde bulabiliyor mu bıraktığı gibi.
4. Ayrılık acısı: bağlanma figürü yokluğunda endişe duyulması. Bu normaldir 8.-9. Aydan itibaren çocuklar bağlanma figürü yokluğunu farkeder ve endişe yaşar. Bu süreç sağlıklıdır.
4 maddeyi düşündüğünüzde siz kiminle bağlanmıştınız?
Uzm. Klinik Psikolog Saliha Türksöz Kaplan